024 / 257 257 Szabadka, Karađorđe út 2

ÚJDONSÁG! - .RS IDN domének

A nemzetközi domain nevek (Internationalized Domain Name – IDN) olyan domain nevek amelyek az angol abc betűin (az ún. ASCII kódon) kívül más betűket is tartalmazhatnak. Ilyenek pl. a szerb nyelv latinbetűs írásmódjában a č, ć, š, ž, đ betűk vagy a magyar nyelv á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű betűi. A felsoroltakon kívül az albán, bosnyák, horvát, cseh, német, montenegrói, román, roma, szlovák, szlovén és vlah nyelv betűit is támogatják. Ezzel az újítással a .RS domain csatlakozik a világ IDN domainjeinek nagy családjához. Az első ilyen domain a .COM volt, még 2000-ben.


Az .RS IDN domainek regisztrációjának kezdeti időszaka

  • A .RS IDN domainek regisztrációja 2018.12.10-én 12:00-kor indul
  • A kezdeti időszakban .RS IDN domaint csak egy meglévő .RS domain tulajdonosa regisztrálhat
  • Az új .RS domainek tulajdonosai szintén regisztrálhatnak .RS IDN domaint ebben az időszakban
  • A .RS IDN domain név meghatározott helyeken egy-egy "IDN karaktert" tartalmazhat az eredeti "ASCII karakter" helyén (pl. "ö" az "o" helyett vagy "š" a "s" helyett stb.)
  • A .RS IDN domaint ugyanannál a domain regisztrátornál kell leregisztrálni ahol a megfelelő .RS domaint regisztrálták
  • A RNIDS ugyanazokat az árakat határozta meg a .RS IDN domainekre mint a megfelelő .RS domainekre (tehát a .RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS domainekre)


A regisztrációs folyamat lépései:
 

  1. A tulajdonos a RNIDS weboldalán (https://idn.rnids.rs/register.php) kérvényezi a .RS IDN domain regisztrációját
  2. A visszaérkező e-mail üzenet segítségével a tulajdonos beleegyezik a regisztrációba (egy ellenőrző hivatkozásra kattintva)
  3. Miután visszajelzést kap a RNIDS-től, hogy a kérése átment az ellenőrzésen, a tulajdonos kifizeti a hivatalos domain regisztrátornál a megfelelő összeget
  4. A .RS IDN domaint leregisztrálják


A kezdeti időszak befejezése után, 2019.03.5-én 12:00-tól megkezdődik a .RS IDN domainek szabad regisztrációja, ami azt jelenti, hogy bárki regisztrálhat ilyen domaint függetlenül attól, hogy van-e már .RS domainje. Ugyanettől a dátumtól kezdve a .СРБ domaineknél is megkezdődik a bővített cirill betűs domainek regisztrációja a bolgár, macedón, orosz, ruszin, ukrán és vlah nyelvek betűivel kiegészülve.