024 / 257 257 Subotica, Karađorđev put 2

Zaštitite ekrane pametnih uređaja

Smart uređaji kao mobilni telefoni i tableti postali su naši novi najbolji smart prijatelji. Služe nam za zabavu, za posao, za kupovinu, njima fotografišemo, pomoću njih svakodnevno komuniciramo, na njima često čuvamo uspomene.

 

Kako najčešće dolazi do nezgoda u kojima deblji kraj izvlače upravo naši voljeni smart uređaji?

Usled česte upotrebe, može se reći da su oštećenja ekrana pametnih uređaja naprosto neminovnost. Statistika kaže da će 45% vlasnika smartfona slučajno ošetiti svoj uređaj. Šta više, najveća je verovatnoća da će se to dogoditi baš u sopstvenom domu, gde smo najopušteniji. Desiće se dok gledamo televiziju, dok kuvamo, dok usisavamo. U svom domu osećamo se sigurno, stoga se na bezbrižan način odnosimo i prema pametnim uređajima. To ne znači da ih bacamo po kući, ali naprosto nismo toliko oprezni, kao na primer na ulici, u restoranu, javnom prevozu...

Prosečno vreme od momenta kupovine uređaja do prvog oštećenja je oko 10 nedelja. Kada kupite novi uređaj, uzbuđeni ste i želite da budete sigurni da ste sve učinili kako biste isti sačuvali od oštećenja. Pa odmah kupujete futrolu, zaštitu za ekran... Ispravno postupate! Ali kako vreme odmiče a vi se sve više sprijateljujete sa vašim novim uređajem, postajete opušteniji u rukovanju njime i ostavljate prostor za nezgode.

Statistike kažu da će čak 38% potrošača da ispusti telefon iz ruku. Nezgode se najčešće dešavaju kada, na primer, telefon vadimo iz džepa kako bismo odgovorili na poziv, ili kad isti vraćamo u džep pa slučajno - promašimo. Ili kada isto to učinimo vraćajući tablet u tašnu.

Najbanalnija greška, ali čak 15% ljudi će svoj smart uređaja ispustiti iz krila. Jako lako zaboravljamo da smo uređaj stavili u krilo, a kad ustanemo on pada na zemlju i udara o pod.

Zato je važno obezbediti svoje uređaje. Ukoliko niste kupili zaštitnik ekrana, učinite to što pre jer oštećen ekran ne samo da narušava izgled vašeg smart uređaja, već umanjuje i njegovu funkcionalnost. Popravke umeju da budu veoma, veoma skupe.

U Srbiji sada po prvi put imate mogućnost čak i da osigurate ekran svog mobilnog telefona. Paketa je više, a oni obuhvataju zaštitu od oštećenja ekrana usled loma, naprsline ili ulegnuća. Raspitajte se kod svoje osiguravajuće kuće.

Da li ste znali da je 70% veća šansa da će muškarac izgubiti telefon nego žena? Ili, na primer, da su muškarci skloni oštećivanju svojih smart uređaja u garaži, a da je veća šansa da će žena ispustiti svoj uređaj u wc šolju.. Zapravo, čak 41% žena svoj telefon će oštetiti u kupatilu. Zvuči kao stereotip, ali neki podaci ipak dokazuju da žene provode više vremena u kupatilu, a muškarci u garaži ili dvorištu. Infografik ukazuje na još neke interesantne statistike.

 

  

Izvor: PC Press magazin, oktobar 2018.; https://www.techrepublic.com/blog/smartphones/infographic-how-smartphone-incidents-occur/